Все повече хора над 50-годишна възраст кандидатстват за ипотека. Но кредитирането

...
Все повече хора над 50-годишна възраст кандидатстват за ипотека. Но кредитирането
Коментари Харесай

Лесно ли се взима кредит за имот на 50 +

Все повече хора над 50-годишна възраст аплайват за ипотека. Но кредитирането след избрана възраст има своите специфики.  Какво би трябвало да имате поради, в случай че сте на 50 + и желаете да теглите заем за парцел? Ето препоръките на финансовата платформа musketari.bg.  

Основно условие на банките към клиента е възрастта му, прибавена към периода на контракта, 

 

да не надвишава 75 години

 

(за някои банки сборът не би трябвало да е над 70). Тоест, в случай че клиент на 60 години кандидатства за ипотека, оптималният период, който би получил заем от банка, ще е 15 години. В резултат на това, че заемът не може да е за повече години, месечната вноска може да се окаже прекомерно висока.

Затова постоянно се ползва практиката клиентът да тегли заема със съдлъжник. Това може да бъде млад родственик, който да се включи като съдлъжник и по този метод да се вземе поради неговата възраст при установяване на оптималния период. По-дългият период води до по-ниски месечни вноски. Така обслужването на заема става търпимо, а откакто таксите за предварително погасяване  отпаднаха, човек постоянно има опцията да си спести заплащането на лихви и да погаси преждевремнно заема или част от него, в случай че разполага с " непотребни " пари.  

Основният фактор при избор на оферта е

 

размерът на месечната вноска

 

Сумата не би трябвало да е повече от 30-40% от чистия месечен приход на семейството, акцентират финансовите специалисти. Можете да извършите и такава калкулация - изчислявате колко можете да отделяте за заема си всеки месец и договаряте с банката вноска, която да е 70-80% от тази сума. Това е потребна " рецепта ", тъй като човек в никакъв случай не знае дали ще резервира приходите си и дали лихвите няма да се качат, по тази причина е добре да си планува запас. 

Клиентите, които избират да си купят жилище на по-късен стадий от живота, в множеството случаи разполагат със собствени средства. За тези, които имат спестявания, по-голям % самоучастие към ипотеката, може доста да редуцира периода на контракта, без това да оскъпи месечната вноска. От musketari.bg обаче предлагат да не вкарвате в покупката на имота всичките си свободни запаси и да си оставите " бели пари за черни дни " - да вземем за пример в случай че се наложи скъпо лекуване или пък  би трябвало незабавно да се прави тежък ремонт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР